Oboseala psihica si efectele sale asupra organismului

30.03.2015
afla-mai-multe/stres/oboseala-psihica-si-efectele-sale-asupra-organismului

Oboseala se defineste ca o stare de slabiciune generala a organismului datorata unui efort fizic sau psihic intens. Oboseala fizica si cea psihica sunt stari diferite sub aspectul manifestarii si a factorilor declansatori, desi in multe cazuri apar simultan. Obosela fizica este declansata de o suprasolicitare in plan fizic si determina o scadere semnificativa a functionarii fizice si a capacitatii de efort. Oboseala mentala sau psihica este determinata de o suprasolicitare in plan psihic si se manifesta prin scaderea semnificativa a functionarii in plan intelectual si afectiv-emotional. Persoanele care sufera de oboseala simt ca le lipseste motivatia si energia, au sentimentul acut de somnolenta sau pot prezenta stari de iritabilitate.

Oboseala psihica poate avea mai multe cauze. Cele mai frecvente situatii in care se produce acest fenomen sunt:

  1. Oboseala psihica poate fi cauzata de un efort intelectual intens sustinut o perioada semnificativa de timp. Capacitatea noastra de mobilizare a proceselor psihice (atentia, memoria, etc.) pentru perioade lungi de timp este limitata, iar dupa un efort intens este nevoie de timp pentru refacere si odihna. In plan psihic oboseala se manifesta prin randament intelectual scazut, dificultati de concentrare a atentiei si performante scazute de memorare.

  2. Nivelul ridicat de stres si prezenta emotilor intense sunt alti factori semnificativi in declansarea si mentinerea acestui fenomen. Stresul activeaza mecanisme de alerta si aparare ale organismului, iar aceste mecanisme sunt mari consumatoare de energie, reducand semnificativ disponibilitatea persoanei de implicare si orientare in alte activitati. Pentru perioade lungi de timp stresul determina oboseala accetuata si scade semnificativ capacitatea de adaptare a persoanei. In aceeasi categorie intra si evenimentele intense emotionale care solicita reactii de adaptare ample si mobilizeaza intreg organismul.

  3. Depresia si alte tulburari psihologice pot produce oboseala psihica. Depresia modifica semnificativ capacitate persoanei de odihna si refacere ( persoana prezinta dificultati de adormire sau un somn neodihnitor) si activeaza constant ganduri automat negative care impiedica perosana sa se deconecteze si sa se relaxeze.

Ce putem face pentru a depasi oboseala psihica?

  • Un stil de viata sanatos. O dieta echilibrata, exercitii fizice si miscarea in aer liber, un program de odihna suficient, permit organismului sa se refaca si sa functioneze in parametrii normali. Respectati in fiecare zi un program bine stabilit pentru somn (mergeti la culcare si treziti-va la aceeasi ora in fiecare zi), nu luati ultima masa a zilei aproape de ora de culcare (nu mai putin de 90 minute sau doua ore inainte de a merge la culcare), goliti mintea de ganduri stresante si ingrijoratoare inainte de a va aseza in pat. Ganditi-va la ceva relaxant care sa va permita sa va deconectati de problemele cotidiene. Consumati trei mese regulate in fiecare zi, la aceeasi ora in fiecare zi si stabiliti un regim alimentar bine echilibrat. Starea generala de sanatate se va imbunatati la fel si somnul.

  • Consultati un specialist. Atunci cand oboseala persista si organismul nu se reface dupa o perioada de odihna si repaus este foarte important sa consultati un medic. Este necesar sa identificati corect cauza si sa urmati un tratamentul adecvat pentru a depasi aceasta situatie. In anumite contexte de viata (persoane care conduc autovehiule rutiere, care supravegheaz si coordoneaza activitati ce pot pune in pericol siguranta altor persoane, etc.) obosela psihica reprezinta un risc major pentru accidente si pune in pericol viata persoanei sau a celorlalti.

 

Psiholog Ionut Ghiugan