Anxietatea, definire si simptome

30.03.2015
articole/anxietatea/anxietatea-definire-si-simptome

Cu totii suntem din cand in cand ingrijorati de anumite aspect ale existentei cotidiene. De cele mai multe ori, este suficient sa avem un somn linistit sau un moment de relaxare alaturi de cei dragi, pentru ca aceste temeri si ingrijorari sa dispara sau sa nu ne mai preocupe atat de intens. Cand anxietatea se manifesta in limite normale ea are o functie adaptativa, deoarece ne protejeaza in situatiile amenintatoare. Atunci insa, cand vorbim de anxietatea patologica, aceasta nu are niciun fel de functie pozitiva, ea generand incapacitate persoanei de a functiona adecvat in conditii de stres. Anxietatea ca tulburare emotionala se defineste ca o teama fara obiect insotita de semne somatice, care indica o hiperactivare a sistemului nervos si se diferentieaza de frica, prin faptul ca aceasta este un raspuns la o cauza cunoscuta (“frica cu obiect”). Cand ingrijorarile devin excesive si nejustificate si interfereaza negativ cu activitatea de zi cu zi, atunci vorbim de anxietate generalizata. Aceasta se manifesta prin:

 1. stare de teama in legatura cu posibilitatea aparitiei unui eveniment neplacut pentru sine sau pentru alte persoane semnificative;

 2. neliniste psihomotorie care duce la restrangerea activitatilor obisnuite;

 3. activitatea crescuta a sistemul nervos vegetativ: transpiratii, senzatii de cald/rece, gura uscata, diaree, mictiuni frecvente;

 4. senzatia de sufocare;

 5. stare de oboseala si slabiciune;

 6. permanenta atentie la riscuri si vigilenta fata de tot ce ar putea lua o turnura neplacuta, pentru a controla chiar situatii cu un risc redus;

 7. tensiune musculara: zvacnituri, contractii dureroase (spate, umeri, maxilare) ce dau adesea senzatia de oboseala;

 8. hipervigilenta: senzatia de a fi permanent la panda, intr-o continua activare, dificultati de concentrare, perturbari ale somnului, iritabilitate.

Anxietatea se manifesta diferit in functie de varsta si etapa de viata a persoanei

 1. La adolescenti anxietatea se manifesta prin: lipsa increderii in sine, sentimentul de inadecvare, timiditate, tendinta spre retragere si izolare, inclinatia spre masturbare;

 2. La adultii anxietatea este asociata frecvent cu: aspiratii excesiv de inalte, scopuri imposibil de atins,scaderea autostimei si retragerea in sine, vulnerabilitate crescuta la factorii stresori din mediu, reactii de tip depresiv;

 3. La varstnici, anxietatea este frecvent asociata cu: nemultumire si suparare refulata, teama de a fi abandonati si de a ramane singuri.

Care sunt cauzele anxietatii?

 1. Ereditatea. Numeroase studii au aratat ca aproximativ 30% dintre cazurile diagnosticate cu tulburari anxioase sunt mostenite. Exista anumite trasaturi transmise ereditar, care ii determina pe unii din noi sa dezvolte aceasta tulburare, cum ar fi: nivel general de nervozitate, depresie, inabilitatea de a tolera frustrarea si sentimentul de inhibare.

 2. Conflictelor inconstiente, neadecvat rezolvate care dateaza din prima copilarie.
  Pentru psihanalisti, anxietatea excesiva, numita de ei “anxietate nevrotica” este simptomul rezultat in urma refularii impulsurilor inacceptabile. In acest caz, anxietatea se datoreaza reprimarii ostilitatii copilului, care nu-si poate exprima agresivitatea atat timp cat este neajutorat si izolata intr-o lume dusmanoasa.

 3. Mediul. Studiile au aratat ca, la persoanele care sufera de tulburari anxioase, raporteaza mai multe evenimente de viata stresante recente sau care vin din trecut (despartiri, decese, conflicte cu altii, mutatul, schimbarea profesiei, sarcini suplimentare, schimbari de rol).

Cine poate fi afectat de anxietate generalizata?

Datele de cercetare au evidentiat faptul ca aproximativ 10% din populatie a suferit de o tulburare anxioasa. Femeile dezvolta aceasta tulburare cu o probabilitate de doua ori mai mare decat barbatii. Aceasta tulburare are o latura cronica, cele mai multe persoane admitand ca au fost toata viata lor persoane ingrijorate. Majoritatea persoanelor cu anxietate generalizata prezinta o serie de probleme aditionale, cum ar fi fobii, depresie, sindromul colonului iritabil si probleme de relatie. O parte dintre persoanele cu anxietate generalizata spun ca evita alte persoane de frica respingerii sau ca devin excesiv de dependente de altii, tocmai datorita lipsei lor de incredere.

Cum ne afecteaza anxietatea generalizata?

Persoanele cu anxietate generalizata par sa fie ingrijorate datorita faptului ca de cele mai multe ori li se vor intampla lucruri rele, evenimente „cumplite”, chiar si in cazurile in care aceasta probabilitate este foarte redusa sau chiar inexistenta. Multe persoane care se ingrijoreaza constant sunt convinse ca ingrijorarea lor excesiva le ajuta sa nu fie surprinse de niciun eveniment negativ sau ca ingrijorarea le va ajuta sa se pregateasca pentru cele mai nefericite rezultate posibile. In realitate credinta ca aceasta ingrijorare ar putea ajuta si proteja, nu face altceva decat sa produca multe emotii negative si sa mentina persoana blocati intr-un conflict interior.

Psiholog Ionut Ghiugan