Cauzele depresiei

30.03.2015
articole/depresii/cauzele-depresiei

Cine sufera de depresie?

Depresia nu este o tulburare emotionala care afecteaza persoanele „nebune”, „slabe” sau „dezechilibrate”. Depresia este un fenomen foarte des intalnit si alaturi de anxietate (tulburare care apare mai frecvent decat depresia), reprezinta tulburarea emotionala cea mai frecventa.

Toti oamenii pot traversa momente dificile in viata atunci cand se confrunta cu un eveniment stresant major, cand pierd ceva important in viata lor, cand traverseaza perioade de inactivitate sau izolare sociala. In astfel de situatii persoana traieste emotii negative (tristete, frica, furie), are dificultati in a se bucura de momentele obisnuite ale existentei, interesul pentru exterior se reduce si apar dificultati majore in a lua decizii si a depasi situatii problema.

In fiecare an, un numar impresionant de persoane vor suferi din cauza depresiei majore: 25% dintre femei si 12% dintre barbati se vor confrunta cu un episod depresiv major in cursul vietii. Sansele recaderii intr-un al doilea episod depresiv sunt ridicate. In general, femeile sunt mai vulnerabile in fata acestei tulburari emotionale pentru ca sunt mai predispuse sa-si recunoasca deschis sentimentele negative, in timp ce barbatii poarta o masca sau isi ascund depresia in spatele altor probleme (de ex., abuzul de alcool si droguri). In plus, femeile sunt educate de la varste fragede spre a deveni neajutorate si dependente, iar reusitele lor sunt deseori neluate in seama si insuficient valorizate.

Depresia este o tulburare emotionala care ne poate afecta pe toti atunci cand traversam momente intense de stres, cand mentinem relatii interpersonale care ne invalideaza propria imagine de sine, cand ne lipsesc abilitati personale sau nu folosim adecvat mecanisme de aparare si adaptare.

 

Care sunt cauzele depresiei?

Nu exista un singur factor care declanseaza depresia. Depresia este determinata de mai multi factori: biochimici, interpersonali, comportamentali si cognitivi. Exista situatii cand simptomele sunt declansate si mentinute de prezenta unui singur factor sau in alte cazuri de combinarea acestora.

 1. Factorii biochimici pot include predispozitia genetica a familiei sau biochimia actuala a creierului. Majoritatea studiilor familiale au aratat ca parintii, fratii si copiii persoanelor diagnosticate cu depresie severa, au un risc mai ridicat cu 10-15 % de a dezvolta o tulburare afectiva, in comparatie cu populatia generala unde riscul este de 1-2%.

 2. Ambianta din primii ani de viata:

 • Exista studii care arata faptul ca privarea in copilarie de afectiunea materna, prin separarea sau pierderea mamei, predispune la tulburari depresive in viata adulta.

 • Relatiile cu parintii. Unele persoane depresive isi amintesc despre parintii lor ca ar fi fost mai nepasatori sau hiperprotectori.

 1. Conflictele si pierderile din relatiile interpersonale determina un nivel ridicat de stres si pot fi, de asemenea, factori cauzatori ai depresiei:

 • conflicte interpersonale intense (in colectivul de munca, familie, relatia de cuplu, etc.)

 • pierderi semnificative (pierderea locului de munca, a prietenilor, despartirea de partenerul de cuplu, etc.)

 • pierderea unei persoane dragi (tristetea, sentimentul de gol, niveluri scazute de energie si pierderea interesului sunt reactii normale in conditii de doliu. De asemenea, furia si anxietatea pot fi o parte normala a procesului de doliu. Depresia difera de procesul de doliu prin faptul ca dureaza mai mult si poate include auto-critica, disperarea si lipsa sperantei)

 1. Factorii comportamentali care determina scaderea numarului de evenimente pozitive/placute ale existentei. In aceasta categorie intra:

 • Diminuarea comportamentelor recompensatorii. Retragerea din activitati stimulative si recompensante, cum ar fi munca eficienta/productiva, interactiunile sociale pozitive, activitate fizica sau recreere si inlocuirea acestora cu activitati pasive si nerecompensatorii (de exemplu, statul in pat, uitatul la televizor, concentrarea mentala intensa asupra problemelor, nevoia de a se plange familiei sau prietenilor, etc.) determina inactivitate, retragere si izolare, factori importanti in declansarea si mentinerea depresiei.

 • Lipsa autorecompensei. Multe persoane depresive se considera lipsite de valoare si in consecinta considera ca nu ar trebui sa-si fac niciodata complimente sau sa se recompenseaza prin comportamente pozitive (de ex., rareori reusesc sa isi faca complimente, ezita sa cheltuiasca bani pentru propria lor persoana, renunta la proprile hobbyuri si interese). Utilizarea auto-pedepsei mentine o imagine de sine negativa si contribuie semnificativ la adancirea problemelor.

 • Deficiente legate de abilitatile sociale sau de rezolvare de probleme. Persoanele depresive pot avea probleme de asertivitate, in mentinerea relatiilor de prietenie, in rezolvarea problemelor cu partenerul de cuplu, cu familia, cu prietenii sau colegii de serviciu. Deoarece acestor persoane le lipsesc aceste abilitati, fie nu le folosesc, ele au mai multe conflicte interpersonale si mai putine oportunitati de a efectua comportamente recompensatorii.

 • Situatii de pedeapsa continua. In multe cazuri persoanele depresive mentin relatii interpersonale cu persoane care le critica sau le ranesc in diverse forme. In aceste situatii nu numai ca nu primesc recompense dar, mai mult, sunt invalidate si respinse de catre ceilalti. Se formeaza astfel un contex de neajutoarare si lipsa de solutii pozitive.

 1. Factori cognitivi sunt reprezentati de diverse stiluri de gandire distorsionate si dezadaptative si determina:

 • Ganduri automate disfunctionale. Acestea apar spontant si reflecta perceptii distorsionate despre propria persoana sau contextul de viata al acesteia. Aceste ganduri difunctionale sunt asociate cu emotii sau sentimente negative cum ar fi tristetea, anxietatea, furia si disperarea. Cateva exemple de ganduri negative: „Sunt un ratat” /„Voi fi respins/„Nu suport sa imi fie teama”/„Nu imi reuseste nimic”/ „Nimic nu imi face placere”/ „Nimic nu ma mai poate ajuta”

 • Imagine de sine negativa. Persoanele depresive deseori se concentreaza pe neajunsurile lor, exagerandu-le, totodata reducand importanta trasaturilor pozitive pe care le au. De exemplu, asemenea persoane pot crede ca sunt imposibil de iubit, sunt rele, urate, proaste sau slabe.


Psiholog Ionut Ghiugan