Depresia

30.03.2015
articole/depresii/depresia

Ce este depresia?

Ar fi absolut neobisnuit ca cineva sa spuna ca nu a fost niciodata trist sau nu a traversat momente in care si-a pierdut energia si interesul pentru anumite activitatii ale vietii cotidiene. Fluctuatiile in starea afectiva sunt fenomene normale ale vietii noastre psihice, care ne ajuta sa ne adaptam situatiilor de viata, sa realizam ca ceva lipseste si ar trebui sa schimbam unele lucruri sau sa luam anumite decizii importante in sfera personala sau profesionala.

Depresia este insa o tulburare mult mai severa decat asemenea modificari normale in starile afective. Depresia face parte din categoria tulburarilor afective, iar aceste tulburari au ca element esential o perturbare de dispozitie. Atunci cand suferim de depresie predomina emotiile negative (tristete, furie, disperare) si se modifica profund modul in care gandim si ne comportam. Daca in faza de inceput, persoana afectata de aceasta tulburare isi va pierde treptat energia si interesul pentru activitatile zilnice, va avea dificultati de concentrare, va fi nemultumita si autocritica, va pierde pofta de mancare sau va avea probleme cu somnul, in timp, aceste modificari se vor accentua intr-o directie nedorita si mult mai profunda. Depresia ignorata sau netratata va creste vulnerabilitatea persoanei in fata situatiilor de viata, va accentua sentimentele de neajutorare, va duce la izolare si imposibilitatea de a lua decizii, si in final va afecta persoana in multe cazuri ireversibil.


 

Ce spun statisticile?

In prezent, se apreciaza ca in Europa si Statele Unite, procentul celor afectati de o forma usoara sau medie de depresie este de 18-20%, adica o persoana din cinci. Astfel de cifre produc ingrijorare si ridica serioase semne de intrebare privind cauzele care genereaza acest fenomen global, precum si eficienta masurilor de combatere si tratament. Este adevarat ca multi dintre cei care sufera de depresie nu apeleaza din timp la tratament sau ajutor specializat din diverse motive, de la cele de ordin financiar, pana la cele legat de rusine sau lipsa de educatie privind sanatatea si igiena psihica. Trebuie sa constientizam faptul ca interventia realizata in fazele de inceput, va creste sansa de recuperare rapida si completa a persoanei afectate de aceasta tulburare.

Care sunt simptomele? Cum se manifesta depresia majora?

Putem vorbi despre depresie majora, atunci cand o persoana manifesta unul sau mai multe episoade de depresie intr-un interval de cel putin 2 saptamani, in care exista fie dispozitie depresiva, fie pierderea interesului sau placerii pentru aproape toate activitatile obisnuite.

Principalele semne ale depresiei majore sunt urmatoarele:

  1. Intr-o astfel de stare, dispozitia este descrisa adesea ca fiind trista, disperata, sau lipsita de chef, in cea mai mare parte a zilei si aproape in fiecare zi. Persoana declara ca nu mai traieste sentimente, emotii, simtinad in interior un “gol” sau un sentiment de vid.

  2. Pierderea interesului sau placerii este aproape intotdeauna prezenta intr-un grad mai mult sau mai putin intens. Persoana in cauza relateaza ca este mai putin atrasa de activitatile care in mod obisnuit ii provocau placere si interes, se retrage in plan social si neglijeaza activitaile cotidiene, mergand pana la ignorarea felului in care se imbraca sau aspectul fizic exterior.

  3. Apetitul redus si pierderea semnificativa in greutate reprezinta un alt simptom semnificativ pentru depresie. Persoana ajunge sa se forteze pentru a manca sau poate ajunge in celalata extrema in care consuma compulsiv anumite alimente, ca de exemplu dulciurile. Orice modificare a greutatii corporale cu un procent mai mare de 5% timp de o luna de zile, reprezint un motiv de ingrijorare si alarma, in conditiile in care persoana nu tine dieta sau un regim alimentar.

  4. De asemenea, atunci cand vorbim despre depresia majora, persoana in cauza se confrunta cu perturbari ale somnului aproape in fiecare zi. Insomnia (lipsa somnului) sau hipersomnia (cresterea duratei somnului) afecteaza profund calitatea vietii precum si capacitatea de adaptare a persoanei la solicitarile cotidiene.

  5. Agitatia, incapacitatea de a sta linistit sau pe de alta parte lentoarea psihomotorie in vorbire, gandire sau in miscarile corpului reprezinta semne importante ale depresiei majore. Persoana adopta in multe cazuri o “pozitie depresiva” caracterizata prin umerii adusi in fata, privirea plecata, miscari lente, vocea soptita si monotona. Trebuie mentionat faptul ca agitatia sau lentoarea psihomotorie trebuie sa fie suficient de severe pentru a putea fi observate si de catre ceilalti, astfel incat ele sa nu reprezinte doar impresii personale.

  6. Lipsa de energie si fatigabilitatea aproape in fiecare zi, reprezinta o caracteristica importanta a acestei tulburari. Persoana se simte fara vlaga, iar acest lucru afecteaza semnificativ performanta profesionala, academica si relationarea in plan social.

  7. Sentimentele de inutilitate, de vina sau culpabilitate sunt asociate frecvent cu un episod depresiv major si includ aprecieri negative asupra propriei valori. Astfel de intrepretari sunt facute adesea in mod inadecvat sau exagerat si nu corespund realitatii.

  8. Multi oameni care se confrunta cu aceasta problema, acuza deteriorarea capacitatii de a gandi, de a se concentra sau de a lua decizii.

  9. Frecvent pot aparea ganduri legate de moarte (nu doar teama de moarte), idei suicidare, sau tentativa de suicid. Suicidul reprezita o complicatie extrem de grava, asociata in numeroase cazuri cu prezenta unei depresii majore.

Toate aceste manifestari sunt traite intens negativ de catre persoana afectata de depresie si produc o deteriorare semnificativa in functionarea sociala si profesionala sau in alte domenii importante ale vietii.

Psiholog Ionut Ghiugan