Gandirea pozitiva

22.07.2015
articole/depresii/gandirea-pozitiva

Problemele vietii si greutatile cotidiene ne afecteaza pe toti intr-o masura mai mare sau mai mica. Diferenta este data de bagajul nostru ereditar dar si de modul in care am invatat sa ne adaptam si sa dezvoltam strategii personale pentru a depasi aceste obstacole inerente. Toate momentele dificile pe care le traversam fac parte din viata noastra si solicita activarea unor resurse emotionale si dezvoltarea unor strategii de rezolvare a problemelor.

In functie de modul in care fiecare individ activeaza aceste resurse interioare, acesta va reusi depasirea problemei sau nu. Astfel se explica faptul ca unii oameni reusesc sa depaseasca probleme mari, incercari groaznice, transformand viata lor aparent condamnata la esec intr-un adevarat succes. Sau persoane care se bucura de toate conditiile favorabile pentru a reusi in viata si sfarsesc prin a duce o viata mediocra sau se confrunta cu adevarate esecuri. Pentru cineva sfarsitul unei relatii sau pierderea locului de munca reprezinta un nou inceput sau o provocare, in timp pentru altcineva aceeasi situatie reprezinta calea catre depresie si esec si toate aceste diferente tin de modul in care gandim despre aceste situatii si ne raportam la ele.

Gandirea noastra este cea care ne modeleaza existenta si ne ghideaza propriul destin. Cand te gandesti ca o sa-ti mearga rau, o sa-ti mearga rau, iar cand te gandesti ca o sa fie bine, lucrurile se vor aranja in asa fel incat sa fie bine. Acesta realitate se explica prin faptul ca gandirea este strans conectata cu partea afectiv- emotionala a persoanei, iar atunci cand facem o evaluare pozitiva, emotia rezultata si traita este tot una pozitiva. Cand avem o perspectiva pozitiva asupra unui eveniment, vom trai o stare de confort fizic si activare si chiar daca lucrurile nu se vor termina asa cum ne-am dorit, suntem capabili sa facem o analiza echilibrata si putem vedea si plusurile acelui context.

Gandul genereaza realitatea noastra exterioara, pentru ca el este principalul arhitect al acestei constructii. Cand sunt confruntati cu o situatie problematica cei mai multi sunt tentati sa-si puna intrebari de genul: Cum de mi se intampla tocmai mie? Cu ce am gresit? Ce nu am facut bine? Oare de ce sunt asa ghinionist? Aceasta sa-mi fie soarta, destinul? Evident ca oricare ar fi raspunsurile la aceste intrebari, ele nu pot genera solutii, ci doar pot adanci si mai mult situatia problematica

Pentru a genera solutii, discursul persoanei aflate intr-o situatie problematica poate fi formulat astfel: Ce putem gasi pozitiv la aceasta problema? Cum pot folosi mai bine ceea ce am la dispozitie pentru a imbunatati situatia? Ce anume sunt dispus sa realizez pentru ca situatia sa evolueze in conformitate cu dorintele mele? Cum trebuie sa actionez ca sa mobilizez cu adevarat interesul si energia de care am nevoie?

Ceea ce putini dintre noi constientizeaza este ca, la fel ca un gradinar, noi suntem responsabili de gandurile pe care le plantam. Nu ele ne stapanesc pe noi, ci invers. Poti alege constinent sa semeni cu precadere ganduri pozitive si sa le observi doar pe cele negative, ca un parinte care ii ingaduie greseli copilului sau. Gandurile noastre pot fi educate si cultivate astfel incat sa reflecte partea pozitiva a vietii si sa genereze emotii pozitive sau pot fi orientate catre aspectele negative, generand emotii si stari negative. In timp gandurile negative se vor transforma intr-o adevarata deprindere, perluand controlul asupra psihicului si indirect asupra starii generale a organismului. Este necesar sa constientizam faptul ca astazi suntem ceea ce am gandit ieri despre noi, iar maine vom deveni ceea ce gandim astazi. Exact asa este!

Poti apela si la suplimente naturale care sa te ajute in acest sens, precum 5-HTP Armonie care induce o stare de bine si de relaxare.

Psiholog Ionut Ghiugan