Tulburarile emotionale si relatia de cuplu

30.03.2015
articole/depresii/tulburarile-emotionale-si-relatia-de-cuplu

Depresia si anxietatea in relatia de cuplu

Pentru a mentine un echilibru emotional bun si o imagine de sine pozitiva, avem nevoie in viata noastra de oameni care sa ne ofere contexte afective pozitive si sustinere in momentele tensionate sau dificile ale vietii. 
In cazul multor persoane depresive relatia cu partenerul de cuplu este tensionata, lipsita de suport si afectiune. Partenerul de cuplu minte sau inseala, este extrem de gelos sau posesiv, manipuleaza si domina, este egoist si incapabil sa ofere iubire. Lipsa afectiunii si deficientele in comunicare scot la suprafata sentimente negative (tristete, teama, nesiguranta, nervozitate,etc.) si accentueaza nemultumirea si frustrarea. 
Nu in putine cazuri, acest climat tensionat poate fi escaladat, iar comunicarea verbala negativa poate fi un inceput pentru abuzul emotional sau fizic situatie in care efectele nocive sunt profunde si pe termen lung. Mentinerea unei relatii care ne raneste constant in diverse forme, ne modifica negativ starea psihica, ne invalideaza si creeaza un context de neajutoarare si lipsa de speranta. Un sentiment extrem de nociv care se naste in acest context este cel al lipsei propriei valori. Lipsa de apreciere fata de propria persoana, fata de calitatiile si resursele pe care le avem provoaca tulburari emotionale importante (depresie sau anxietate) si creste semnificativ vulnerabilitatea la stres. 
Modificarea negativa a starii emotionale antreneaza schimbari importante si in planul socio-profesional si al vietii cotidiene: retragerea din activitati stimulative si recreative, scaderea eficientei profesionale, limitarea interactiunilor sociale pozitive, inlocuirea activitatii fizice cu activitati pasive si nerecompensatorii. Aceste modificari completeaza tabloul general negativ si accentueaza retragerea si izolarea, factori importanti in declansarea si mentinerea depresiei, precum si altor tulburari emotionale.
Schimbarea pozitiva poate fi conceputa in afara acestor relatii lipsite de intelegere si suport sau redefinind relatia conflictuala pe principii noi, bazate pe afectiune si valorizare reciproca. Insa, pentru a face pasul schimbarii persoana trebuie sa depaseasca obstacole importante. Acestea sunt atat in plan extern (dependenta financiara, spatiu locativ comun, probleme legate de cresterea sau custodia copiilor, etc.), dar mai ales in plan intern:
frica de singuratate si separare;
rusinea legata de modul in care vom fi perceputi de familie sau de cunoscuti;
vinovatia si neincrederea; 
experiente traumatizante anterioare;
credintele limitative despre propria pesoana: “nu sunt suficient de atractiv/a”; “nu o sa-mi gasesc un nou partener”; “nu am calitatile necesare sa fac fata noilor provocari”; “sunt incapabil/a sa iau decizii legate de viata mea”; “nu stiu cu adevarat ce vreau”.

Fiecare persoana este dotata natural cu mecanisme psihologice care ajuta la mentinerea echilibrului interior, a starii de bine, a starii de sanatate in general. Adaptarea insa presupune ca persoana sa constientizeze adecvat situatia pe care o traverseaza si proprile resurse interioare, sa reactioneze activ prin comportament si decizie proprie. Pentru a restabili echilibrul emotional este necesar sa invatam sa ne exprimam adecvat emotiile, grijile, temerile si nemultumirile. Cultivarea relatiilor pozitive si de suport, ne ajuta sa depasim problemle vietii si sa mentinem un echilibru emotional bun.


Psiholog Ionut Ghiugan